DIY low budget radiator ombouw

Je hoort mensen vaak klagen dat de tv een doorn in het oog is in het interieur. Ik vind dat eigenlijk helemaal niet. Natuurlijk is zo’n super dure frame-tv veel mooier, maar hij hoort er nou eenmaal bij en stoort mij niet in mijn interieur. Oké ik dwaal af. Wat ik dus wel echt een doorn in het oog vind is een radiator. Je hebt tegenwoordig wel designradiatoren of gewoon mooie strakke witte, maar daar zijn wij met ons huis uit 1956 niet mee gezegend.

Radiator ombouw? kunnen we zelf ook joh!

In de bouwmarkt heb je van die mooie kant-en-klare radiator ombouwen, maar die dingen zijn mega duur! Voor een kleintje in de gang kwamen wij al over de 100 euro uit (als het niet meer was). Gelukkig is Sven mega handig: ‘kunnen we zelf ook joh!’, zei hij. En deze DIY pakte zo goed uit dat ik hem met je moet delen. We hebben er inmiddels al 2 staan en deze hebben ons tussen de 15 en 30 euro gekost! Je moet wel een klein beetje handig zijn, dus als je dat niet bent kijk je man/vriend/vader even lief aan.

Wat heb je nodig?

 • Meetlint
 • Accutol
 • MDF plaat
 • Houten balkje (3×3 cm)
 • Houtvuller of plamuur en een plamuurmes
 • Schroeven
 • Optioneel: een frees voor het maken van sleuven

Stap 1: meten

Om te beginnen moet je weten hoe groot de ombouw moet worden. Neem voor de breedte een cm of 5 aan beide kanten extra zodat hij er mooi overheen valt. Zorg dat de voorkant van de ombouw minimaal 3 cm van je radiator af komt te staan.*  De ombouw in de woonkamer moest 82 cm hoog worden. We hebben gekozen voor 4 planken van 16 cm. Tussen iedere plank zit 2,5 cm ruimte en aan de boven en onderkant hebben we wat meer ruimte overgelaten (kan ik er nog met de stofzuiger tussen, jeeh!). De maten kun je lekker zelf bepalen, wat jij mooi vind!

Tip: de dwarsliggende planken voor de voorkant schroef je aan de binnenkant vast, die moeten dus langer zijn dan je uiteindelijk ziet. Houd hier ook rekening mee bij het bepalen van de afstand tussen radiator en ombouw. 

*Reken bij de diepte van het bovenblad nog één keer de dikte van je plank erbij. De voorkant monteer je namelijk op de zijkant en daardoor wordt hij dieper.

stap 2: zagen

Als je alle maten op papier hebt staan is het tijd om naar de bouwmarkt te gaan. Wij kozen voor MDF 15 mm. Je kunt ook dikker MDF kiezen als je er bijvoorbeeld op wilt gaan zitten of gewoon meer stevigheid wil. Voor ons was dit prima. Je kunt alle plankjes natuurlijk zelf zagen, maar je kunt het ook laten doen in de bouwmarkt. Wij lieten het lekker zagen bij de Hornbach, die hebben zo’n mega zaag staan waardoor alles perfect recht en op maat is. Kost niets extra volgens mij! Daarvoor ga je zelf toch niet staan zwoegen? + het past gewoon in je auto!

Stap 3: schroeven

Nu heb je een soort bouwpakket. Pak je schroeven en je accutol erbij en dan kun je hem in elkaar zetten. Check even of je schroeven niet te lang zijn, want wij hebben nu een gat in de vloer, haha!

Zet eerst ze zijkanten aan elkaar met het balkje en schroef dan de bovenkant erop. Dit maakt het makkelijker om de planken voor de voorkant erop te zetten

Meet even uit hoeveel cm je aan de onder- en bovenkant over wil houden en schroef dan de planken voor de voorkant erop aan de binnenkant. Sven heeft een blokje van 2,5 cm gebruikt om de afstand tussen de planken te bepalen en om de planken recht op elkaar te laten vallen.

En daar is je ombouw!

Stap 4: afwerken

Het stoort niet iedereen, maar Sven wel: de schroeven moesten weggewerkt worden. Dat deed hij met plamuur (wel iets dieper schroeven dus zodat je geen bobbels krijgt).

Voor optimale warmte circulatie kun je aan de bovenkant ook nog openingen maken. Sven heeft toevallig een frees waarmee je mooie sleuven kunt maken, maar ik begrijp dat niet iedereen die heeft. In de bouwmarkt verkopen ze ook speciale roosters. Je maakt dan een (minder mooi) gat en kunt hem daarmee afwerken (na het verven).

Stap 5: Verven!

De eerste, dubbele ombouw in de woonkamer hebben we wit geverfd. Maar de randjes van het MDF zuigen nogal veel verf op, waardoor we ze 5 keer over moesten doen. Er is speciale grondverf voor MDF en die kan ik je aanraden want 5x randjes verven wil je echt niet. De tweede ombouw voor in de gang hebben we in dezelfde kleur als de lambrisering geverfd.

En toen waren die lelijke radiatoren weggewerkt! En dat voor een paar tientjes. Ik hoop dat ik het duidelijk heb uitgelegd en dat ik je heb geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan. Als je nog een vraag hebt kun je die uiteraard aan mij stellen in een reactie.

Enne, tag je me even op Instagram als je er ook eentje hebt gemaakt?

Succes!

30 gedachten over “DIY low budget radiator ombouw”

 1. Super gaaf gemaakt!!
  Mag ik vragen hoe breed jullie staanders zijn?
  Volgens mij zijn die iets smaller dan de lengte planken, ik noem het maar even zo weet niet hoe je het anders noemt

 2. Eindelijk een mooie simpele diy radiator ombouw gevonden!! Ziet er mooi uit!!

  Hoe breed is de bovenste plank (waar je een gleuf in gefreesd hebt) en hoe breed zijn ze planken voor aan de zijkanten?

  1. Dankjewel, wat leuk om te horen 🙂 Dat hebben wij bepaald obv de diepte van onze vensterbank + radiator. Ik wil het met liefde voor je opmeten maar ik zou beter even kijken wat een goede maat is bij jou! Ik zou iig diepte van je vensterbank + diepte radiator + een cm of 3-5 extra doen. Automatisch worden de zijkanten dan dezelfde maat. Groetjes!

 3. Mooie oplossing. Op 1 foto staat een witte ombouw met een middenstijl. Hoe breed is die ombouw. Ik moet n.l. ook een brede ombouw maken (ongeveer 2.80 m), Die breedte kan dus sowieso niet in een stuk.
  Hebben jullie aan de zijkant een gat gemaakt voor de bedieningsknop?

  1. Hoi Harm, sorry voor de late reactie. ik durf het je niet(meer) te zeggen, we wonen er intussen niet meer. Ik meen dat hij zo’n 175 cm was. de planken aan beide kanten zijn los aan de middenstijl vastgeschroefd. op die manier kun je hem zo lang maken als je zelf wil! En ja, wij hadden een gat aan de zijkant voor de bedieningsknop. 🙂

 4. Binnenkort ga ik ook aan de slag en dit is een simpele en cleane look welk mij wel aanstaat.
  Ben gelukkig zelf handig dus geen dure kant en klare ombouw nodig maar lekker zelf klussen.
  Tip voor de kopse kanten van het mdf welke de verf zo opzuigen, even insmeren met houtlijn en laten drogen dan zuigt het een heel stuk minder en scheelt weer verf .

 5. Hoi Lynn,

  Wat een mooi ontwerp en hoe simpel kan het eigenlijk zijn. Ik ben voornemens om 3 van dit soort ombouwen te gaan maken voor in mijn eigen huis. Mijn vraag is alleen hoe hebben jullie de ruwheid van de kopskant van het MDF opgelost. Ik heb zelf mdf op maat gemaakt als plinten maar ik ben niet blij met de hoeveelheid stof die op de ruwe kanten blijft plakken.

  Alvast bedankt.

  1. Hoi Dirk,

   Sorry voor de late reactie. op de een of andere manier krijg ik steeds geen melding van reacties! Wij hebben het gewoon geschuurd en een paar keer geverfd. Er blijft inderdaad wel wat stof aan plakken. Ik heb weleens gezien dat iemand de randen dichtsmeerde met houtplamuur of eerst verfde met speciale mdf voorstrijk. Maar dé oplossing heb ik helaas niet voor je..

   1. Hoi Lynn,

    Maakt niet uit. Wel vreemd dat er geen bericht kwam. Ik heb inmiddels 4 ombouwen gemaakt en het is echt een uitkomst. Ik heb alles 2x in de grondverf en 2x met lakverf geschilderd. Ik zag net ook een reactie voorbij komen over het aan en uit doen van de radiator. Ik heb ervoor gekozen om aan de binnenzijde van een horizontale planken een klosje te monteren met daarop een magneetje. Deze is niet heel sterk maar goed genoeg om de radiator niet te laten bewegen. Zo kan je zonder gat toch de radiator aan en uit zetten.

    Succes met je verdere styling.

    Gr.

 6. Hoi,
  Wat een leuk idee! Nu wil ik heel graag zelf zo een radiator ombouw maken alleen zit er al een vensterbank en is de radiator wel twee meter lang. Ik kan alleen een voorkant maken want aan de zijkanten zit geen ruimte, ik vraag me af hoe ik dat dan kan bevestigen aan de vensterbank? Want ik kan er niet meer bij wanneer ik de ombouw ertegenaan zet. Hoop dat je begrijpt wat ik bedoel:)

  Groetjes Ailien

 7. Hoi,
  Wat een leuk idee! Bedankt!Nu wil ik heel graag zelf zo een radiator ombouw maken alleen zit er al een vensterbank en is de radiator wel twee meter lang. Ik kan alleen een voorkant maken want aan de zijkanten zit geen ruimte, ik vraag me af hoe ik dat dan kan bevestigen aan de vensterbank? Want ik kan er niet meer bij wanneer ik de ombouw ertegenaan zet. Hoop dat je begrijpt wat ik bedoel:)

  Groetjes Ailien

  1. Hi Ailien! Ik denk dat ik het snap! Ik zou dan de voorkant los maken (met iets van een verlengstuk eronder zodat hij blijft staan), dan kun je hem er gewoon los onder zetten. Je kunt ook proberen een lat onder je vensterbank vast te maken (als daar ruimte voor is) waarop je de voorkant vast schroeft. Zomaar wat ideeën. Hoop dat je er iets mee kan! 🙂 Groet Lynn

   1. Hoi, ik zit met hetzelfde. Collega kwam ook met de oplossing van een latje maar dan bevestigen middels magneten. Altijd handig als je er toch nog een keer bij moet zijn. Een ander idee was om de ombouw op kleine wieltjes te zeteen zodat hij altijd makkelijk weg te halen is.

 8. Hallo,

  Wij hebben ook een radiatorombouw gemaakt alleen dan van vurenhout ivm de lengte.
  Onze radiatorombouw 2.70m breed en hebben de bovenste plank over de vensterbank laten komen zodat deze aansluit tegen de kozijnen. Omdat onze vensterbank/ombouw 30cm diep is en geen planken van 2.70 x 30 te krijgen waren hebben we bij de gamma een wit meubelpaneel van 3.00 x 30 op maat laten zagen en die net als de rest met witte lak geschilderd.

  Thx voor jullie idee

  Groetjes Mirna en Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.