DIY

Een strakke lijn op de muur: óók met structuur

Strakke lambriseringen, rechte en schuine lijnen: Pinterest en Instagram staan vol met inspiratie. Niet iedereen heeft perfect glad gestucte wanden in huis. Vooral als je spachtelputz of een andere structuur op de muur hebt zitten is het lastig om de lijn van je lambrisering mooi strak te krijgen. Maar niets is onmogelijk en ik ga je vertellen hoe je het doet.

Wat heb je nodig?

 • Roller, verfkwast en verf
 • Witsel (of de kleur die je boven je lambrisering uit laat komen)
 • Potlood
 • Waterpas
 • Precisietape (ik gebruik altijd de geel-oranje rollen van de Action)

En dan?

Je begint met het aftekenen van de lijn op de muur met de waterpas en een potlood. De waterpas gebruik je als een lineaal en zorgt dat je de lijn kaarsrecht kunt tekenen.

Als je lijn staat ga je beginnen met afplakken. Plak recht op (eigenlijk net boven) de lijn. Het is wel even een priegelwerkje hoor, zeker met een structuur muur. Loop je lijn nog even na met je vinger en druk de tape goed aan op de muur. Geheimpje: het aftekenen en afplakken doet Sven altijd voor mij. Ik ben echt super ongeduldig dus waag me alleen aan het verfwerk.

Pak de kwast en het witsel (of de kleur die je eronder hebt zitten) en smeer de afgetekende lijn goed in. Hiermee voorkom je dat je straks onder de tape verft. Laat het even drogen. dat lukt mij vaak maar maximaal 30 minuten. Het nadeel daarvan is dat als je iets te hard duwt met je roller, het op veel plekken weer loslaat. Je kunt beter wat langer wachten.

Als het witsel goed droog is kun je de lambrisering gaan verven. Voor de zekerheid zou ik je adviseren om je roller met de streep mee te rollen. Zo is de kans dat je iets onder de tape verft en je strakke lijn verpest nog kleiner. Als je klaar bent kun je meteen de tape eraf trekken en als het goed is heb je dan een mooie strakke lijn. Eventuele oneffenheden kun je met een klein kwastje later nog bijwerken.

Ga je het proberen? Dan ben ik heel benieuwd naar jouw resultaat: tag me even op Instagram ! 🙂

Dit vind je misschien ook leuk...

38 Reacties

 1. Elsbeth zegt:

  Begrijp ik het goed dat je dan eigenlijk met de eerste “streep” verf de gaatjes in je structuurwand opvult, zodat de andere kleur waarmee je wilt gaan verven niet onder je tape loopt?

  1. Dat heb je helemaal goed begrepen!

 2. Werkt dit ook van boven naar beneden of andersom, in een hoek?
  Grt. Leon.

 3. Mariska zegt:

  Vraagje; wat als je van 1 kleur meerdere lagen moet opbrengen?
  Wanneer haal je dan het tape weg?

 4. Michiel zegt:

  Goed om te lezen dat een lijn op een structuurmuur (spachtelputz) voor “lambrisering” mogelijk is. Nu willen hij werk graag laten uitvoeren, echter zien “professionele schilders” wie ik het gevraagd heb, het toch niet zitten. Kent u of iemand op dit forum wel schilders die het kunnen en willen uitvoeren? Het is in de regio Delft. Alvast bedankt.

  1. Op deze manier, hebben we een perfect strakke streep op grove structuurmuur geverfd. Bedankt voor de tip.

 5. Hoihoi!

  Ik wil graag een cirkel op de muur van de babykamer verven.
  De muur is wit van kleur en er zit veel structuur op van het spackwerk.
  De cirkel wordt roestbruin van kleur.

  Ik begrijp niet goed hoe ik de tape nu moet inverven.
  Ik heb een circkel van tape, waarvan de binnenkant roest bruin worden moet.. als ik het goed begrijp verf ik dus de binnenste rand van/op de tape en muur opnieuw wit, wacht ik 1 uur en verf ik dan de binnenstecirkel roest bruin?

  Vr.gr.

 6. Heb je toevallig ook nog een tip voor welke tape we nu kunnen gebruiken (nu de winkels dicht zijn haha) en ik online moet bestellen (bijv. bij Karwei)?

  Thanks!

  1. Ik denk dat je dan de gele precisietape van Tesa het beste kunt gebruiken! Die is wel iets duurder..

 7. Anoniem zegt:

  Dit is ook een super tip als je muren met structuur wilt schilderen in een andere kleur dan de (deur)kozijnen.

  1. Fijn om te horen dat je er iets aan hebt gehad!

 8. Anoniem zegt:

  Echt een Super tip. Ga hem binnenkort uitproberen.
  Nu alle muren op dochter haar slaapkamer mint groen maar wil de bovenkant wit maken.
  Ben erg benieuwd of het lukt. Leuke uitdaging

  1. Leuk! Veel succes, gaat vast lukken 🙂

 9. Chantal zegt:

  Wouw! DE TIP die ik nodig had.
  Was het spannend zeg. Tot op het laatste moment!
  Trommelgeroffel bij het weghalen van de tape en het eindresultaat mag er zijn.

  100 x dank!

  1. Wat leuk om te horen dat het zo goed gewerkt heeft! Dank voor je reactie!

   1. Sorry , maar je uitleg maakt het voor.mij niet duidelijk. Niet een filmpje beschikbaar?

 10. Volgende week ga ik met deze tip aan de slag, maarrrr het is de bedoeling dat er de onderzijde van de muur donker wordt en het stuk erboven licht (niet de kleur van de muur nu), daarvoor nog tips?

  1. Dan hoef je de eerste lijn niet strak te doen, maar de 2e kleur die eroverheen komt wel en daar gebruik je dan eerst de kleur van de ondergrond en daarna de kleur die je er strak overheen wilt hebben. Het gaat erom dat er geen verf onder je tape loopt zodat je lijn strak blijft! Hopelijk heb je daar iets aan 🙂

 11. Danielle zegt:

  Haha je had wel foto’s ervan mogen maken, na 6x lezen snap ik het nog niet. (Schaam) ik heb een roze muur. Nu wil ik onder roze houden en boven weer wit maken. Waar smeer ik de verf nu dan..

  1. Hahaha ik snap je verwarring hoor. Je ondergrond is nu roze en dat wil je deels zo houden, dus plak je hem af met tape en verf je de rand (vanaf waar je dus je lijn wilt starten) eerst roze, zodat er geen verf meer onder de tape kan komen en je lijn dus strak blijft. Daarna wit eroverheen!

 12. Liesbeth zegt:

  Ik wil 1 muur een kleur geven. Het zijn muren met spachtelputz. Werkt deze tip dan ook? En dan verf ik dus wit aan de kant waar de kleur komt toch?

  1. Ja dan werkt de tip ook! Als de andere muren wit zijn dan gebruik je die kleur inderdaad eerst op je tape om je lijn netjes te maken. Zo kan de verf niet meer onder je tape komen en krijg je een mooie strakke lijn 🙂 Hopelijk kom je er zo uit!

 13. Susanne zegt:

  Hi,

  Wat ben ik blij je artikel gevonden te hebben! Ik heb zo’n ribbel behang (zoals veel oude NL huizen), maar wil graag een strakke lijn.

  Maar ik begrijp het nog niet helemaal, dus voor de zekerheid toch maar vragen:
  Ik koop dus een wit potje verf (de kleur van de huidige muur) EN de kleur die ik de vlakte wil hebben? En dan trek ik eerst een lijn (op de rand van de tape & muur) met de witte verf. die laat ik 1H drogen en dan ga ik met mijn gekleurde verf daar overheen en vul dan de rest van het vlak in?
  Hoe lang moet het drogen zodat de witte verf niet per ongeluk met mijn kleur gaat mengen?

  Heb nog nooit geschilderd! Dankjewel alvast voor je tips

  1. Hi! Hihi ja je hebt het helemaal goed hoor! als de witte verf droog (muurverf droogt vrij snel) is kun je er overheen met je kleurtje. Met een uurtje moet het lukken! 🙂

 14. Kirsten zegt:

  Wat bedoel je met witsel? Is dat gewoon witte verf?

  1. Ja klopt gewoon witte muurverf! 🙂

 15. Welke groene kleur heb je op de muur?

  1. Hier is dat de kleur ‘zee’ van histor! 🙂

 16. MoniekEindhoven zegt:

  Ik heb echt gruwelijke muren met spachtelputz erop, heel erg korrelig en bobbelig dus. Vandaag heb ik een grijs vlak op mijn muur geschilderd, en jouw tips helemaal gevolgd. Het resultaat: de strakste lijn OOIT!!! Geweldig! Ik moest het even 3x lezen, met name waar ik de witte verf moest smeren, maar eigenlijk is het superlogisch! En het werkt echt! Heel erg bedankt voor deze zeer bruikbare tips.

  1. Hi Moniek, wat fijn dat het is gelukt! Ik snap dat je even moet uitvogelen hoor hoe het precies werkt. Ik heb mijn best gedaan om het zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Gelukkig is het bij jou gelukt. Bedankt voor het delen van je ervaring! 🙂

 17. Wat een super tip! Super mooi geworden. Thanx!

  1. Fijn om te horen!! Bedankt voor je berichtje :)!

   1. Anoniem zegt:

    Het werkt écht. Wij zijn jou zoooooo dankbaarvoor deze tip. Ongelooflijk. Wat een geluksmoment bij het verwijderen van de tape. Je bent grandioos. Met velen hebben wij jouw idee gedeeld nadat wij in eerste instantie een tekeurstelling te verwerken hadden. Toen zag ik jouw uitleg en werkelijk ….. te gek. Nogmaals dankjewel voor jouw geniale oplossing. Je bent een genie

    1. Wat fijn om te horen dat het zo goed is gelukt!! Dankjewel voor het delen van je ervaring met deze tip! 🙂

 18. Elske zegt:

  Waar smeer ik nu precies het Witsel? Op de tape?

  1. Ja op de kant waar je je lambrisering wil maken. Dit doe je om te voorkomen dat je nieuwe kleur onder de tape loopt. Zo houd je een strakke lijn over 🙂

 19. […] Lees ook: Een strakke lijn op de muur: óók met structuur […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.