Deuren en kozijnen zwart verven: hier moet je op letten

In ons nieuwe huis wilde ik graag onze deuren en kozijnen binnen zwart verven. Het geeft zo’n andere uitstraling! Ik heb inmiddels al aardig wat geverfd in mijn leven, maar dit wilde niet echt lukken. De verf pakte niet en op de deuren bleef je de aanzetten zien. Ik vertel je hoe het mij (als amateur) uiteindelijk toch is gelukt en waar jij op moet letten als je dit ook wilt gaan doen.

Welke zwarte lak?

Ik heb verschillende soorten zwarte lak geprobeerd. Welke zwarte lak is het beste? Ik probeerde Flexa Mooi Makkelijk voor deuren en kozijnen (zijdeglans zwart), lak van Action (mat zwart) en Histor Perfect Finish houtlak (zijdeglans zwart). Afhankelijk van de uitstraling die je wilt (mat of zijdeglans) kan ik je de lak van Action Γ©n Histor aanraden. Op mat zwarte lak zie je wel meer oneffenheden (ook na het schoonmaken). En de lak van Histor is iets stootvaster. De lak van Flexa vond ik echt vreselijk, het leek wel alsof hij wegliep en hechtte totaal niet aan de ondergrond. Geen aanrader wat mij betreft.

Uiteraard heb ik de ondergrond eerst goed ontvet, opgeschuurd en gestoft.

Grondverf

Brengt me bij mijn volgende tip: grondverf. Ik dacht dat ik die niet nodig zou hebben, omdat alles hier al geverfd was. Maar met die gevolgen moet ik nu leven, want niet op alle oppervlakken is de verf goed gehecht (ik hoop nog steeds op een wonder). Gebruik dus grondverf voordat je gaat lakken. Bij voorkeur een grijze, daar dekt je zwarte verf beter op dan witte grondverf. Grondverf is meestal ook goedkoper, dus bespaar je geld omdat je minder lak nodig hebt.

Deuren zwart verven

Ik koos voor watergedragen verf, omdat dat sneller droogt, minder stinkt en niet of nauwelijks verkleurt. Nadeel hiervan is dat een gladde deur lakken daardoor een grotere uitdaging wordt, omdat de verwerkingstijd een stuk korter is. Ik heb echt het hele internet afgespit en verschillende manieren/technieken gebruikt, maar bleef de aanzetten en strepen van de roller zien.

Ik probeerde Floetrol, wat de open tijd van de verf verlengt waardoor het dus minder snel droogt. Maar dat verdunt de verf uiteindelijk alleen maar en daardoor kwamen alle schuurstrepen er doorheen. Ook geen aanrader dus.

Gebruik een grotere roller

In dit filmpje van Sigma, wat ik als tip doorgestuurd kreeg van Histor, zag ik dat de schilder een grotere roller gebruikte. Ik wist niet eens dat die bestonden joh!? Dus hup, Lynn weer naar de Hornbach. Ik vond daar deze vriend:

winkelwagentje met grote lakroller erin

En dan nu hoe ik mijn deuren strak in de lak kreeg. De verf van boven naar beneden opzetten, goed uitrollen. De volgende baan begin je niet naast de vorige baan, maar overlappend met de vorige baan (nat-in-nat noemen ze dat) voor een streeploos resultaat. Omdat je een grote roller hebt, kun je sneller werken. Als je klaar bent nog 1 keer na rollen zodat je overal dezelfde structuur hebt en geen druipers krijgt.

vers afgelakte deur
Hier zie je ook meteen het verschil tussen de zijdeglans verf van Histor en mat zwarte verf van Action.

Kostte wel € 15 euro, die mega lakroller. Wat me ook meteen bij mijn laatste tip brengt: als je de roller vaker nodig hebt en je je niet scheel wilt kopen aan rollers, kun je hem bewaren in een plastic zak die je goed dicht wikkelt. De verf droogt dan niet en je roller blijft bruikbaar.

Ik doe trouwens ook altijd een plastic zak om mijn verfbak heen (ja ik ben op de hoogte van de speciale inzetbakjes maar dit heb ik altijd in huis dus werkt makkelijker). Nooit meer verfbakjes schoonmaken.

Deuren en kozijnen zwart verven: het resultaat

zwarte deuren en kozijnen in de hal en woonkamer

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt. Wil jij ook je kozijnen en deuren zwart gaan verven of heb je juist nog tips hierbij? Deel het in een reactie!

Ook interessant:
Review: hoe bevalt onze PU gietvloer?
DIY: Betonlook muurverf aanbrengen

39 gedachten over “Deuren en kozijnen zwart verven: hier moet je op letten”

   1. Waar mee maak je ze schoon heb idee met mijn witte deuren ik te agressief gebruik afbladderd…
    Ik wil ook binnenkort zwart verven heb je artikel gelezen bedankt voor de tips neem ze meestaat super mooi

 1. Hi, verkoopt action nog mat zwart. Zie het namelijk niet op hun site staan. Ken je nog een andere goeie mat zwarte verf die ikkan gebruiken?

  Alvast bedankt
  Gr,

 2. Wordt de zwarte verf als de zon erop schijnt niet paars of bruin? En welke verf heb je gebruikt voor de deuren? Ik heb nu ook zwart op de deuren maar als de zon erop schijnt lijkt het Bordeaux rood/bruin. Echt lelijk dus ik wil het opnieuw gaan doen…dus belangrijk welke verf ik moet gebruiken.

  1. Hoi! In het blog heb ik een link geplaatst naar de verf die ik heb gebruikt. Ik vind het niet bruin met de zon erop maar mijn deuren staan niet in de zon, alleen een paar kozijnen. Maar ik heb dus de zwarte houtlak van Histor gebruikt en boven de mat zwarte van action πŸ™‚

 3. Goed om attent gemaakt te worden op deze tips bij het zwart verven. Ik wil de voordeur van mijn appartement in de zwarte lak zetten. Het moet wel goed zijn om geen gelazer met de woningbouwcorporatie te krijgen. Met deze raadgevingen kan ik aan de slag!

 4. Ik heb ook mijn deuren en posten zwart. De verf van flexa inderdaad waardeloos om aan te brengen maar als het eenmaal zit na drie lagen dan is het wel mooi. En dat matte vind ik prachtig!

  1. Heb net m’n binnendeur zwart geverfd, maar na een paar dagen zie ik al grijzige afdrukken van vingers rondom de deurklink. Ik heb me aan alle regels gehouden(dacht ik). Ontvetten, afkrabben, schuren, grondverf en twee keer zwart verven met OK verf zijdeglans zwart. Heb jij daar met je deuren geen last van? En heb je tip om het weg te halen?
   Ik volg je inmiddels op insta hoor!

   1. Hi Wilde, allereerst; wat leuk dat je mij bent gaan volgen op Insta! Wat betreft de verf; heel vervelend dat jij last hebt van vlekken! Ik heb daar eigenlijk geen last van. Heb de deuren pas 1 keer schoongemaakt tot nu toe. Ik haal de vlekken op mijn zwarte keukenkastjes weg met dasty, misschien is dat een tip om het weg te krijgen? Hopelijk lukt dat!

 5. Mooi effect zeg dat zwart… Ik heb nieuwe deuren besteld voor mijn woning en ik ga ze ook voorzien van een mooie laag. Ik denk over zwart of diep blauw, voordat ik ga schilderen zal ik zeker deze tips nog eens doorlezen.

 6. Ik wil heel graag de omlijsting van ramen en deuren zwart verven. Maar iedereen raad het me af ivm vlekken en dat je alle stof er op ziet. Dus ik vroeg me af…is dat nu echt zo? En wat zou je daar dan aan kunnen doen?

 7. Pingback: Ervaring gietvloer: voordelen en nadelen van een PU gietvloer | Stylynnterior

 8. Hiii , net jouw blog gevonden via googlen omdat ik op zoek was naar zwarte deur verf.
  Wat een leuk huisje heb je en wat een leuke en interessante blog toevallig dat ik dat dan tegenkom. Ik had een vraag de deurpost op die foto waar je de twee deuren in mat en zijdeglans laat zien is dat ook de action lak of de histor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.