bovenaanzicht traprenovatie eiken overzettreden
DIY

DIY: Trap renoveren

Wil je zelf je trap renoveren? In mijn verbouwblog lees je al dat wij heel veel zelf doen met deze verbouwing. Voornamelijk om kosten te besparen, want het is allemaal al zo duur. Toen ik op Instagram foto’s deelde van onze eiken traprenovatie, kreeg ik er veel vragen over: Is het moeilijk, wat kost het en hoe doe je het? In dit blog laat Sven zien hoe hij het deed.

Is het moeilijk?

Als je een beetje handig bent, dan is het heel goed te doen om zelf je trap te renoveren. Bij traprenovatie wordt het gebruik van een trapspin aangeraden, maar de ervaringen die we hierover hoorden waren niet zo positief. Dus Sven vond een andere, makkelijkere manier om het te doen (lees je zo meer over). Ik hoorde om mij heen dat je trap laten renoveren een paar duizend euro kost. Dan is het zeker de moeite waard om het zelf te gaan doen.

Wat kost het?

Wij kozen voor eiken overzettreden en stootborden van Hornbach. Ze hebben nog meer varianten van laminaat, die zijn iets goedkoper. Andere bouwmarkten verkopen dit ook, maar daar is het duurder. Ik weet dat de laminaat versies bij de Kwantum ook goed betaalbaar zijn.

Wij hebben 13 traptreden. Die van ons loopt in 2 bochten, daarom hadden we 7 stuks van 130 x 30 cm (€ 54,50) nodig en 6 stuks van 100 x 30 cm (€ 38,50). De stootborden zitten per 5 verpakt (€ 35,95) en je kunt bij deze kiezen of je de eiken kant of de witte kant wilt gebruiken. Wij gebruiken de eiken kant. Ook heb je een afwerklijst (€ 7,95) nodig voor de bovenste trapneus bij de vloer van de bovenverdieping.
Aan materiaal waren wij dus € 728,30 kwijt.

Verder heb je nog nodig: modeltape, montagekit (of 5), een (cirkel)zaag, potlood en rolmaat.

Zo doe je het: zelf je trap renoveren in 4 stappen

Stap 1: Plak de modeltape op de traptrede. Als je de juiste vorm rondom hebt, verstevig het model dan in het midden zodat hij zijn vorm behoudt.

Stap 2: Haal de antislip strip uit de trede, plak de vorm op je overzettrede en teken af met een potlood. Let op dat de vorm gelijk zit met waar hij aan de onderkant stopt.

Stap 3: Uitzagen, passen en vastkitten

Let op: Als je ook voor deze eiken overzettreden kiest, moet je de antislip strip nog op maat snijden.

Doe het zelf traprenovatie.

Stap 4: Stootborden opmeten, zagen en vastkitten.

Afwerking en tips

De zijkanten van de trap zijn (vooraf) zwart geverfd met Histor perfect finish houtlak (zijdeglans zwart). Zo lijkt het net alsof de antislip strips doorlopen.

De eiken treden zijn onbehandeld, dus als je niet wil dat ze er geleefd uit gaan zien, kun je ze het beste nog behandelen. Onze eettafel hebben we behandeld met Skylt lak in 3 lagen. Deze ga ik ook op de trap doen. Je ziet er niets van, maar vuil en vocht trekt er niet meer in en het is super slijtvast. Het wordt ook gebruikt voor houten vloeren. Tip van mij!

Het enige nadeel aan de traptreden: de onderkant van de oude tredes blijven zichtbaar als je omhoog kijkt. Waarschijnlijk niet iets waar je dagelijks naar aan het staren bent, want mij valt het al bijna niet meer op. Maar ik ben van plan om deze alsnog zwart te gaan verven. Wel iets om rekening mee te houden als je een hele opvallende trap gaat bedekken. Verf ze vooraf even zodat het achteraf niet meer opvalt.

Het resultaat

En zo kun je na 4 stappen ineens 13 stappen zetten op je nieuwe trap!

doe het zelf eiken traptreden. aanzicht vanaf boven. resultaat zelf je trap renoveren
Het resultaat van zelf je trap renoveren

Ik hoop dat jij na dit blog ook zelf aan de slag durft met je trap! Als je dat gaat doen, laat het dan even weten in een reactie of via Instagram. Wij (Sven en ik) zijn super benieuwd naar de resultaten!

En laat vooral weten wat je ervan vindt of als je vragen hebt in een reactie hieronder.

Veel succes!

Dit vind je misschien ook leuk...

29 Reacties

 1. Bedankt voor de heldere informatie om zelf je trap te renoveren. Wat is jullie trap ontzettend mooi geworden, dat zou ik ook wel in huis willen! Wij hebben net een nieuw huis gekocht, de trappen in ons nieuwe huis zijn aan vervanging toe. Ik zou graag een anti-slip trap willen, aangezien we binnenkort een kleintje verwachten! De strips die jij op de trap hebt zien er goed uit, daar gaan we eens verder naar kijken.

  1. Wat leuk om te horen!! Dankjewel voor je complimenten en succes met de voorbereidingen 🙂

 2. Mooie traprenovatie! Het is heel strak en netjes geworden! De antislipstrip past ook perfect bij de trap en de rest van je interieur.

 3. Wat mooi! Ik ben ook aan het kijken naar de overzettredes van Hornbach 🙂
  Dus er moet geen onderlaag onder? En hoeft ook niet vastgeschroeft of -genageld te worden in de eigenlijke tredes?
  En voelen de tredes na een jaar nog even stevig?

  1. Nee je kunt ze er in principe zo overheen zetten met kit. Wel even zorgen dat de ondergrond een beetje vlak is.

 4. […] Het kan dan echt veel tijd in beslag nemen, dus daar zou ik van tevoren goed over nadenken. In dit artikel zie je hoe je zelf een trap kunt renoveren, zo zie je duidelijk wat er bij komt […]

 5. Marije zegt:

  Hele mooi trap zo! Wij vroegen ons af als je nu omhoog kijkt je dan ook nog de onderkant van de trede ziet , het deel van de trede wat uitsteekt zeg maar. De overzettrede gaat zit er namelijk wel voor maar niet geheel om de trede heen als je begrijpt wat ik bedoel.

  1. Ja dat blijf je wel zien, maar dat valt niet op. Je zou het van te voren wel zwart kunnen verven!

   1. Els van den Handel zegt:

    Prachtig….heb een vraagje.
    De zijkant (trapwangen) daar de afwerkplint tegen de muur, ziet er niet uit en willen we ook graag vervangen. Waar kunnen we dat het beste mee doen!
    Nog niet begonnen hoor, maar gaan zo spoedig mogelijk naar Hornbach. Even oriënteren.
    Bedankt alvast

  2. Je kunt de “neuzen” van de trap aan de onderkant natuurlijk ook met reststrook van de trap trede bekleden al weet ik niet of daar bij de overzettrede voldoende ruimte voor is. Mocht dat niet zo zijn zou je ook kunnen kijken of je bijpassend fineer kunt vinden, dat is vaak maar een of twee mm dik.

 6. […] Zelluf doen! Misschien een inkoppertje, maar hier kun je echt onwijs veel mee besparen. Voor de manuren betaal je vaak het meeste. Natuurlijk kun je niet alles zelf doen, hebben wij ook niet gedaan hoor. Stucen en een gietvloer leggen vonden wij bijvoorbeeld wel echt iets voor een professional. Maar slopen, verven, behangen en een laminaatvloer leggen zijn dingen die je makkelijk zelf zou kunnen doen. Als je een beetje handig bent is het bijvoorbeeld ook heel goed te doen om zelf je keuken te plaatsen of je trap te renoveren. […]

 7. Hoi, ik ben benieuwd welke delen van de trap je zwart hebt geverfd? Wij willen de trap naar de 1e verdieping ook zwart, maar de trap naar zolder niet. Dus waar stop je dan met zwart. Heb je een foto van de overloop boven (durf te vragen)

  1. Hoi! Ik kan helaas geen foto delen in één reactie. Maar wij hebben de trap naar zolder ook zwart, dus in principe loopt het bij ons gewoon door!

   1. Annabel zegt:

    Op de plaatjes zie ik een zilvereb iets onder de tredea, is dat een ondervloer?

 8. Janneke zegt:

  Het ziet er heel mooi uit! Ik vroeg me af of de overzettreden zo gezaagd zijn dat ze strak tegen de zijkanten zitten? I.v.m. eventuele werking van het hout vroeg ik me af of je er een ruimte tussen moet laten? In geval van dat laatste, hebben jullie dan die naad ook gekit?

  1. Hoi! Door het afmeten en zagen wordt hij nooit helemaal perfect strak, dus er zit sowieso nog wel wat ruimte. Mij stoort het niet maar Sven wil het nog wel gaan afkitten inderdaad 🙂

   1. Maarten zegt:

    Als je het goed doet is hij wel strak. Jammer, veel kit erin is niet mooi
    Maar het geheel mag er toch zijn voor een doe het zelver!

    1. Het zijn ook geen enorme randen hoor! Maar je ontkomt er idd niet aan als je het zelf doet. Dank voor je compliment 🙂

 9. Wat zit er onder de traptreden? Dat zilveren folie achtig?

  1. Hoi! Ik heb echt geen idee wat je bedoelt! Misschien de achterkant van het stootbord? Die is wit (je kunt kiezen welke kant je kunt gebruiken). Verder zit er echt nergens iets van folie!

   1. Ha,
    Wat een prachtige trap! Hoe hebben jullie dit bij de palen in de hoeken gedaan? Je kunt het stuk er dan niet in schuiven omdat je de hoek om moet. Ik ben heel erg benieuwd! Daar lopen wij nog tegenaan namelijk!

    1. Hoi! Dankjewel! Ja dat hadden wij inderdaad ook. we hebben het hoekje er af gezaagd en er los tussen gelijmd. Is namelijk niet te doen! De zaagsnede kun je opvullen met houtlijm gemengd met zaagsel van je traprenovatie 🙂 hopelijk heb je er iets aan!

     1. Anoniem zegt:

      Wowwww komen jullie niet bij mij doen voor een lekkere maaltijd haha dit is echt mijn droom in myn nieuwe huis als alleenstaande

   2. Neles zegt:

    Nice, ik ben zelf ook gestart. Merk wel dat de treden soms wiebelen omdat de oude trap niet mooi strak is. Hadden jullie daar ook last van? Hebben jullie dat opgevuld.? Zo ja waarmee? Of een lijm die knetterhard wordt? Maar mooi resultaat, hopen dat ik in de buurt kom 🙂 groetjes niels

    1. Oh! Nee dat hadden wij niet. We hebben van te voren wel wat oude lijmresten verwijderd met de multitool. Hoop dat het inmiddels is gelukt!

 10. Mandy zegt:

  Wat mooi geworden! Zo ziet het er echt simpel uit haha!

  1. Valt mee hé! 🙂

 11. Siobhan zegt:

  Wat hebben jullie dit weer mooi gedaan! Echt geen klus is te gek!

  1. Lief! Thank you 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.