DIY: hanglampjes van rieten bloempotten

Als je ons huis gezien hebt weet je ook dat ik dol ben op de sfeer van natuurlijke materialen (zoals jute, riet en zeegras). Een beetje in de Bali/Ibiza sfeer. In onze slaapkamer wilde ik graag zeegras nachtlampjes. Ik vond de lampenkapjes aan de dure kant en besloot deze zelf te maken van een opbergmand van de Xenos.

De zeegras lampenkapjes zijn erg populair. Ik vond ze online voor +/- 30 euro per stuk. Ik had er 2 nodig en dan heb je dus nog geen lamp. Dus besloot te onderzoeken of ik zoiets zelf kon maken.

Dit heb je nodig om zelf een rieten hanglampje te maken

In de Xenos liep ik tegen deze rieten bloempot aan voor € 3,99. Verder kocht ik bij de bouwmarkt een huishoudsnoer van 10 meter (€ 5,50), stekkers (1,95 per stuk), schakelaars (€ 2,30 per stuk) en fittingen (€ 1,30 per stuk) en lichtbronnen bij de Action (kosten weet ik niet meer exact maar was een paar euro). Ik had nog 2 witte schroefhaken om ze aan op te hangen.

Verder heb je nog nodig (hadden wij al in huis): striptang, fittingschroevendraaien en een gewone schroevendraaier.

In totaal was ik zo’n € 30,- kwijt voor 2 lampjes.

Zo maak je zelf rieten hanglampjes

Ik heb zelf geen verstand van elektra. Sven gelukkig wel, dus ik vroeg hem om hulp. En met dit stappenplan kun jij het straks ook!

Stap 1: Maak een gat in het bloempotje met een schroevendraaier en trek de kabel er doorheen.

Stap 2: Strip de kabels en bevestig de trekontlaster op de kabel zodat je daarna de fitting erop vast kunt klemmen.

Stap 3: Pak het contactplaatje, haal de schroefjes iets open en doe de blauwe draad erin aan de ene kant en de bruine aan de andere kant. Maak de kleine schroefjes weer vast.

In deze kabel zit ook een gele draad (aarde) maar die gebruiken we hier niet.

Stap 4: Zet het contactplaatje terug in de onderkant en draai de rest van de fitting erop. Nu kun je je lamp erin draaien.

Het begint al ergens op te lijken! We gaan verder met de stekker en schakelaar.

Mocht je er nog niet helemaal uitkomen, dan kun je dit filmpje van Snoerboer even bekijken. Het is wel net een andere fitting, maar het principe is hetzelfde.

Stap 5: Bepaal hoe lang de draad moet worden en strip deze net zoals je voor de fitting hebt gedaan. Haal de stekker uit elkaar met het schroefje, doe eerst de rubberen ring om de kabel en bevestig daarna de bruine en blauwe draad weer tussen de kleine schroefjes. Zet de bovenkant er weer op vast, zorg dat de ring tussen de stekker zit aan de bovenkant zodat hij goed afdicht.

Stap 6: Het zelfde als bij de stekker moet je eigenlijk weer herhalen bij de schakelaar, alleen nu knip je de kabel door op het punt waar je de schakelaar wilt hebben. Strip de draad, bevestig de blauwe en bruine draad in de schroefjes en schroef het kapje er weer op.

Nu hoef je alleen nog een haak in het plafond vast te maken en dan is je lampje klaar voor gebruik!

Wat vind je van het resultaat? Laat het me weten in een reactie hieronder! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.