gietvloer overzichtsfoto
Review

Review: hoe bevalt onze PU gietvloer?

Wat is mijn ervaring met een PU gietvloer? Ondanks de vele gemengde reacties die we erover hoorden, besloten we voor een PU gietvloer te gaan op onze benedenverdieping en badkamer. Is een gietvloer zo besmettelijk en krasgevoelig als ze zeggen? Dat is een vraag die ik regelmatig krijg. We wonen hier nu bijna een half jaar en ik ga je er alles over vertellen en mijn eerlijke, ongezouten mening en ervaring delen.

Waarom een PU gietvloer?

We wisten vrij snel dat we voor een PU (polyurethaan) gietvloer wilden gaan. Theoretisch wil ik er niet te diep op ingaan want daar heb ik geen verstand van, maar dit leek ons de beste keuze. In vergelijking met andere soorten vloeren is de PU gietvloer wat elastischer en dus minder scheurgevoelig en verkleurt weinig tot niet.

Ook is de PU gietvloer geschikt voor vochtige ruimtes dus konden we deze ook in de badkamer nemen. Op de muren in de badkamer kozen we voor Base-Beton. Dat is een kant en klare betonstuc. Het is een soort beton-ciré, maar helemaal waterdicht en dus heel goed geschikt voor de badkamer (dit kan overigens ook op de vloer kwamen we later achter).

Wat kost een PU gietvloer?

We hebben een paar bedrijven benaderd en de prijzen liepen enorm uiteen. We zijn uiteindelijk beland bij COAT-it en hebben gekozen voor een gietvloer van EPI in een effen lichtgrijze kleur: Vagabond.

Het egaliseren kostte ons iets van € 25 per m2. Voor de PU gietvloer hebben we zo’n € 75 per m2 betaald (je betaalt minder als je meer m2 afneemt). Volgens mij komt hier nog wel btw bij. De exacte uiteindelijke kosten kon ik niet precies terugzien omdat we meer dingen tegelijk hebben laten doen.

Mijn ervaring: de voordelen van een PU gietvloer

Wat wij tot nu toe heel fijn vinden aan deze vloer:

 1. De uitstraling: dit is natuurlijk de voornaamste reden dat we voor deze vloer kozen. Het is gewoon heel mooi!
 2. Hygiënisch: je hebt geen naden of voegen zoals bij tegels dus in die zin is het veel hygiënischer omdat je alles goed schoon kunt houden. Het meeste vuil hecht ook niet aan de vloer.
 3. Comfortabel: op 2 manieren. Enerzijds omdat deze vloer de vloerverwarming heel goed geleidt (echt je wil zeesterren hierop als hij aan staat!). En anderzijds omdat de vloer echt lekker aan je voeten voelt. Hij is een soort van zacht door de elastische laag en ook lekker glad (niet het soort glad waardoor je uitglijdt).
 4. Praktisch: bij deze vloer heb je geen drempels of plinten nodig. Alles is lekker strak afgewerkt en hetzelfde. Wij hebben hem overigens rondom wel af laten kitten omdat we dat mooi vonden.
 5. Elastisch: In de betonnen ondervloer zitten een stuk of 5 ‘scheuren’ die doorlopen over de muren. Bij de hardere gietvloeren heb je kans dat deze weer meescheuren in je nieuwe vloer. Maar doordat de PU vloer elastisch is, scheuren ze niet door. Je ziet ze overigens wel, vooral als de vloerverwarming aan staat. Maar het valt niet heel erg op.
bouwscheur gietvloer
Zo zie je de scheur die in onze betonnen ondervloer zit goed.
overzichtsfoto gietvloer pu
Overzichtsfoto waarbij je eigenlijk een beetje moet zoeken naar die ‘scheur’.

Mijn ervaring: de nadelen van een PU gietvloer

Er zijn natuurlik ook een aantal nadelen aan deze vloer. Voor sommige nadelen heb ik zelf al wat oplossingen gevonden die ik toelicht in de tips eronder.

 1. De prijs: € 75 per m2 is een flinke investering. Nou is het natuurlijk wel zo dat als je bijvoorbeeld een pvc of tegelvloer laat leggen, je uiteindelijk wel hetzelfde betaalt. De prijs is voor zowel het materiaal als de mankracht. Maar een andere vloer zouden wij zelf leggen, dus in dat geval is het wel een flink prijsverschil.
 2. Schoonmaken: omdat het een lichte en egale vloer is zie je alles erop. Ik stofzuig bijna dagelijks (niet super uitgebreid hoor) en omdat wij een kat hebben moet ik het ook wekelijks dweilen. Voorheen sloeg ik dat af en toe heel graag over, maar dat kan niet meer nu. Ik moet zeggen dat ik hier nu wel aan gewend ben en het niet als een belemmering voelt. Juist ook wel fijn om te weten dat je vloer structureel schoon is haha. Met schoonmaken kan het even zoeken zijn naar de juiste producten en manier. Ik vertel je er meer over bij de tips verderop in deze blog.
 3. Besmettelijk: Hiermee bedoel ik dat sommige plekken die erop zijn gekomen er amper of niet meer uit gaan. Je moet bijvoorbeeld voorzichtig zijn met zwarte schoenzolen of andere dingen die kunnen afgeven en niet te lang wachten met weghalen. Ik heb een paar vage plekken/vegen in de vloer die ik niet helemaal meer weg krijg. In het grote geheel valt dit overigens niet op.
 4. Krasgevoelig: Ja en nee. Deze vloer wel gevoeliger voor krassen dan een gemiddelde harde vloer. Als de kat zijn nagel erlangs haalt, dan heb je een kras. We hebben onder al onze meubels extra viltjes gedaan en onze eetkamerstoelen hebben speciale antikras doppen. Maar ik heb ook al een paar keer iets van glas laten vallen (een volle pot pindakaas bijvoorbeeld) en daar zie je dan weer niets van. Ik denk dat je deze vloer qua elasticiteit kan vergelijken met een stuiterbal. Vooral scherpe voorwerpen richten sneller schade toe, maar grotere klappen worden eigenlijk goed opgevangen.
kras van kat op de vloer
Hier zie je een kras die onze kat Buddy op de vloer heeft gemaakt.
zwarte streep op de vloer
Hier zie je een zwarte streep die waarschijnlijk door een stoelpoot is veroorzaakt waar de dop niet helemaal goed zat. Je krijgt dit niet 100% meer weg, wel kun je het met een witte gum voor 80%/90% wegkrijgen. Er zaten ernaast nog meer van dit soort strepen die ik al heb weggehaald.
overzichtsfoto pu gietvloer
In het geheel valt dit dus niet op.

Tips als je voor een PU gietvloer kiest

Ik heb door mijn ervaring zelf al het een en ander uitgevogeld om deze gietvloer goed te kunnen onderhouden. Kies je ook voor zo’n vloer? Dan wil ik je dit meegeven:

 1. Doe extra viltjes onder je meubels: hiermee voorkom je dat zwarte pootjes of scherpe delen je vloer beschadigen. Op onze eetkamerstoelen hebben we speciale doppen van ScratchNoMore gedaan. Deze zijn echt top, je kunt schuiven wat je wilt en je vloer blijft onaangetast.
 2. Koop een goede stofzuiger: zelf heb ik een draadloze Dyson V11. Beste aankoop ooit kan ik je zeggen, vooral met deze vloer. Je pakt deze veel sneller om even te stofzuigen en daardoor blijft het onderhoud ook goed te doen. Nou snap ik dat niet iedereen zo veel geld kan of wil uitgeven aan een stofzuiger hoor. Maar er zijn genoeg alternatieven.
  Tip: je kunt er ook voor kiezen om een swiffer te gebruiken om snel even je vloer stofvrij te maken.
 3. Dweil met koud/lauw water: én kies voor een microvezel dweil. Op deze manier droogt het echt streeploos op! Zelf hebben we inmiddels trouwens een floor cleaner van Karcher (FC 5). Zo’n automatische dweil die ook nog een beetje kan stofzuigen. Ik kan je zeggen dat je vloer hier nóg schoner van wordt en het scheelt je een hoop gedoe.
 4. Gebruik een goede reiniger: wij kregen er speciaal spul bij en nu gebruik ik Gietvloerreiniger (volgens mij zo goed als hetzelfde). Maar ik moet zeggen dat ik ook mr. Proper ook goed werkte hier. Om te ontkalken (heb ik tot nu toe niet nodig gehad) kreeg ik het advies om azijn de verdunnen met water. Voor gekke strepen en plekken gebruik ik soms een witte gum (niet te enthousiast te werk gaan want dat blijf je zien).

Conclusie: mijn ervaring met een PU gietvloer

Iedere vloer heeft zo zijn voor- en nadelen en elke vloer krijgt uiteindelijk lelijke plekken en dergelijke. Bij deze egale gietvloer zie je dat natuurlijk net iets meer dan op een andere vloer. Als je mij vraagt of ik deze vloer nog een keer zou kiezen zou ik denk ik nee zeggen. Dat heeft vooral te maken met de prijs van de vloer en de nadelen die het naar mijn mening wat uit verhouding trekken. Maar, we hebben ons hier van te voren ook goed in verdiept. Toen hebben we er, ondanks de nadelen, toch ook voor gekozen.

Ik wil je vooral als allerlaatste tip meegeven dat, als je voor een egale gietvloer kiest, je het ook een beetje los moet laten dat er hier en daar plekken ontstaan. Het blijft immers een vloer en die is er om te gebruiken. Dit is wel een van de dingen die ik zelf heel lastig vond om te accepteren met mijn perfectionisme. Maar nu kan ik dat wel meer loslaten en ook gewoon blij zijn met de vloer omdat hij er zo mooi uit ziet!

gietvloer badkamer
overzichtsfoto gietvloer pu grijs

Ik ben heel benieuwd wat je van deze review vond! Heb je nog vragen? Laat me vooral even weten of mijn ervaring met een gietvloer jou helpt/heeft geholpen bij het maken van een keuze (en wat die keuze uiteindelijk is geworden). En als je zelf al een gietvloer hebt en dit leest, ben ik ook heel benieuwd naar jouw ervaringen!

Laat het mij weten in een reactie hieronder!

Ook interessant:
Deuren en kozijnen zwart verven: hier moet je op letten
DIY: Betonlook muurverf
Zelf je trap renoveren: DIY

Dit vind je misschien ook leuk...

17 Reacties

 1. Elke zegt:

  Ondertussen nog tevreden?
  Wij twijfelen nog voor de benedenverdieping.
  Badkamervloer/douche zijn we er wel uit
  Thx voor de verhelderende review!

  1. Hi Elke, intussen is er nog niets veranderd wat betreft mijn bevindingen over de vloer. Helaas hebben we intussen door de vloerverwarming wel een scheur in de vloer in de keuken en gang. Over de gietvloer in het natte gedeelte van de badkamer ben ik minder tevreden na verloop van tijd. Ik merk toch dat zeepresten er lastig vanaf te krijgen zijn en er is een schimmelplekje ingetrokken in de vloer.. succes met de overweging!

 2. Lakshmi zegt:

  Mooie vloer! Welk merk is het materiaal dat gebruikt is (Quartzline, EPI, Remmers etc.?

  1. Dit is een vloer van EPI!

 3. Ik ben benieuwd of je, als je een andere keuze zou maken, een minder egale en meer betonlook PU gietvloer zou kiezen (want als ik het goed zie heb jij 1 kleur?). Verder veel dank voor je review!

 4. Kathleen Aerts zegt:

  Ben je nu nog altijd tevreden of merk je dat de situatie na verloop van tijd erger wordt? Zie je trouwens loopsport? K had gekozen voor een gietvloer maar iedereen raadt het me af… nu twijfel ik weer. Bestelling nog niet geplaatst.

 5. Hi Lynn
  Wat een leuke blog heb jij. Ik volg je ook op insta, heerlijk.
  Even over de schoonmaak van je vloer, ik verkoop een reiniging product die speciaal ontwikkeld is voor dit soort vloeren. Dit product word ook door de gietvloer leveranciers aangeraden en als het goed is krijg je altijd een proefflesje bij de oplevering van de vloer.
  Heb jij dit flesje IVR 2000 niet gehad? dan kan ik jou alsnog wat toesturen. Dan heb je geen gum meer nodig 😉
  Als het goed is kan je mijn email adres wel zien, stuur mij maar een mailtje.

  Lieve groetjes, Kiki

 6. Chantal zegt:

  Ha, wat een fijne review. Waar ik vooral benieuwd naar ben, is welke vloer je dan nu zou kiezen, nu je niet meer voor een gietvloer zou kiezen. En ik ben benieuwd of je tevreden bent met het bedrijf dat de vloer bij jullie heeft gelegd. Wij moeten zelf de komende weken de definitieve keuze gaan maken voor de vloer 🙂

  1. Eerlijk gezegd zou ik echt niet weten wat ik anders zou kiezen dan de gietvloer. Ik vind hem namelijk nog steeds wel heel mooi en je hebt niet veel alternatieven die hetzelfde effect geven. Over marmoleum heb ik wel goede verhalen gehoord maar heb ik me nog niet echt in verdiept. Met het bedrijf zijn we tevreden! Succes met kiezen 🙂

 7. […] interessant:Review: hoe bevalt onze PU gietvloer?DIY: Betonlook muurverf […]

 8. Dank je voor je uitgebreide uitleg.
  Is je mening over de badkamer iets anders, of komt dat op hetzelfde neer? Ik kan me voorstellen dat er andere voor- of nadelen zijn. Mij leek het namelijk ideaal voor de badkamer. Ik heb zo’n hekel gekregen aan vieze voegen!

  1. Goede vraag! Ik heb tot nu toe inderdaad nog geen ontkalker op de vloer nodig gehad en wel op onze tegelwand/voegen. Dus dat is inderdaad wel een extra voordeel in de badkamer! Dat geldt trouwens ook voor het base-beton 🙂

 9. Top review, daar heb ik wat aan! Nu ga ik nog meer twijfelen over wel of niet een gietvloer….
  Is het bij jou geplaatst in een nieuwbouw woning of bestaande woning?

  1. Fijn dat je er iets aan hebt! Bestaande woning al hebben wij. Als je het niet erg vind dat je hier en daar wat plekjes gaat zien dan zeg ik gewoon doen! 🙂

 10. Wat onwijs fijn dat er mensen zoals jij zijn en hierover een eerlijke review schrijven . Dankjewel!

  1. Ah super fijn om te horen! Graag gedaan natuurlijk!

   1. Thomas zegt:

    Welke kleur gietvloer heb je (RAL)?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.