keuken aanzicht
Interieur

Zwarte keuken van Ikea: alle info en tips

Als je mij volgt op Instagram, heb je de zwarte Ikea keuken vast wel eens voorbij zien komen. Ik krijg hier ontzettend veel vragen over. Tijd om deze vragen te beantwoorden en jullie alles over onze zwarte keuken te vertellen. De kosten, producten, afmetingen en meer: lees je mee?

De zoektocht naar een zwarte keuken

In ons vorige huis hadden we ook een zwarte keuken. Het beviel ons zo goed dat we dit in ons nieuwe huis weer wilden. We zijn bij verschillende keukenwinkels geweest en hebben veel prijzen met elkaar vergeleken. Uiteindelijk kwamen we toch uit op de Ikea keuken, het scheelde ons minstens € 1000,- in vergelijking met andere keukenwinkels.

Ikea Kungsbacka keuken

Onze keuken is zo’n 210 cm breed en 305 cm lang. We maakten eerst zelf een ontwerp in de Ikea keukenplanner. Omdat de keuken niet zo groot is, kozen we links tegen de muur voor hoge kasten waarin de koelkast en de ovens verwerkt konden worden, zodat de keuken verder laag kon blijven en we veel werkblad overhielden. vervolgens planden we een afspraak in de winkel, zij lopen je ontwerp na en zorgen dat hij helemaal compleet is.

plattegrond van de keuken met afmetingen

Sommige keukenzaken raadde het ons af om de hoge kasten te plaatsen, omdat er dan te weinig ruimte over zou blijven in de doorloop. Maar de minimale aanbevolen ruimte ertussen is 90 cm en daar kwamen wij precies op uit. En ik kan je zeggen dat het echt meer dan voldoende is. Super blij dat we voor deze opstelling hebben gekozen! Naast de kastenwand hebben we nog ruimte voor een prullenbak, Buddy zijn voer- en drinkbak en een eiken look plank voor glazen en servies. En de vaatwasser kan nog makkelijk open.

De basis van de keuken is Metod (zwartbruin hebben wij genomen). We kozen bij de frontjes voor de Kungsbacka en een maatwerk aanrechtblad Ekbacken. De kleur noemen ze antraciet. De spoelbak hebben we in het aanrechtblad laten frezen. We hebben tijdens onze afspraak aangegeven dat we geen handgrepen erbij wilden en ook geen apparatuur. Deze hebben we ergens anders gekocht. Je kunt de maten van je kookplaat doorgeven bij je bestelling, dan halen ze de uitsparing vast voor je uit je maatwerk aanrechtblad.

De keukenapparatuur

Onze keukenapparatuur hebben we gekocht bij de Keukenloods in Rotterdam. Qua prijs kwamen we bijna hetzelfde uit als bij Ikea, alleen hebben we nu een inductiekookplaat, koel-vriescombinatie, vaatwasser, een zwarte combimagnetron en oven van AEG. Daarbij hebben we een zwarte afzuigkap van Pelgrim gekozen en een zwarte Quooker flex met COMBI+ boiler. De modellen willen nog wel eens wisselen. Zo hadden we een ouder model inductiekookplaat en vaatwasser uitgezocht, maar kregen we daarvoor een nieuw model voor dezelfde prijs. Goede service als je het mij vraagt. Onderaan de streep kregen we nog een leuke korting omdat we zo’n grote bestelling deden.

Luxeprobleem hoor, 2 ovens. Maar in ons vorige huis hadden we alleen een combimagnetron en ik had vaak een oven en magnetron tegelijk nodig. Inbouw magnetrons zijn al vrij prijzig, dus leek het ons handiger om er een combimagnetron van te maken.

Je kunt bij het uitzoeken van je apparatuur aangeven dat je keuken van Ikea is, dan houden ze rekening met de maten.

Matzwarte handgrepen

Wij wilden geen standaard Ikea keuken, dus kozen we voor andere handgrepen. We bestelden mat zwarte profielgrepen bij Onlinedeurbeslagshop.nl. Deze kun je met een schroefje aan de binnenkant vastzetten en hoef je dus niet in te frezen. Qua afmetingen hebben we zelf een beetje gekeken wat we mooi vonden staan bij de kastjes. Let wel even op: de afmetingen in de titel van het product is de afmeting tussen de gaten, niet de totale afmeting.

Kosten van onze zwarte Ikea keuken

En dan nu het antwoord op de prangende vraag: wat waren wij kwijt voor onze keuken?

Voor de keuken (kasten, frontjes, aanrechtblad en de spoelbak) waren we € 2700,- kwijt. De apparatuur kostte in totaal € 5300,- en de handgrepen € 165,-. We hebben de keuken zelf geplaatst, dus dat heeft ons niets extra gekost. In totaal kostte onze keuken dus € 8.165,-.

Zelfs zonder bezuinigd te hebben op extra apparatuur vind ik dat we deze keuken voor een hele goede prijs hebben samengesteld! Sterker nog, veel mensen die deze keuken voor het eerst zien, denken dat het een hele dure keuken is geweest.

Achterwand zonder tegels

Een hele lange tijd hebben we witte Histor Clean verf op de achterwand van de keuken gehad, we wisten nog niet zo goed wat we er verder mee wilden. Qua schoonmaken beviel mij dit echt super goed overigens, maar de witte muur vonden we nogal saai. Nu zit er Chalk paint van Vestingh op in de kleur Mushroom die is afgewerkt met een sealer. Zo kun je hem ook gewoon schoon houden. Een mooie warme kleur die heel goed matcht bij het zwart van de keuken.

Het resultaat

zij aanzicht zwarte keuken ikea
aanzicht van de linker kant van de zwarte ikea keuken, prullenbak, vaatwasser en serviesplank
Zwarte keuken Ikea zijaanzicht

Wat vind jij ervan?

Ik ben heel benieuwd wat je vind van deze blog en onze zwarte keuken van Ikea. Laat je het hieronder weten? Hopelijk heb je er iets aan als je zelf je (zwarte) keuken uitzoekt. Ik heb geprobeerd zo uitgebreid mogelijk te vertellen. Maar mocht je nog een vraag hebben; laat het me dan vooral weten in een reactie hieronder!

Lees ook:
Zwarte keuken schoonmaken: mijn ervaringen en tips
Review: hoe bevalt onze PU gietvloer?

Dit vind je misschien ook leuk...

25 Reacties

 1. Evelien zegt:

  Heel gaaf!! We zijn ons flink aan het oriënteren en dit is zo mooi! Ik kwam op je site vanwege de kleur groen op je muur 🙂 Deze kleur is ook gaaf! Welke kleur is dit?

  1. Dankjewel!! Wat leuk om te horen 🙂 dit is mushroom van Vestingh!

 2. Lisette zegt:

  Hi! Hele mooie keuken en wat fijn om dit zo uitgebreid te lezen. Wij gaan ook voor Ikea binnenkant, met andere frontjes. Ik heb een vraag over jouw hoge kast met 2 ovens; het lijkt een oven van 60cm en een oven van 45cm (van de linkjes 😉 ). Welke kast heb je hiervoor gekozen bij de Ikea? Kom er totaaal niet uit haha, hoop dat je me kunt helpen!!! Dank!

 3. Talitha zegt:

  Supermooi! Ook wij zijn dol op een zwarte keuken. En willen dit ook bij Ikea aanschaffen. Er wordt alleen heel veel gezegd over dat het zo slecht schoon te maken is. En dan heb ik het over de frontjes. Er blijven (vinger) vlekken achter. Hoe ervaar jij het schoonmaken ervan?

  1. De frontjes vind ik vele male makkelijker schoon te houden dan het aanrecht. Maar wij hebben wel voor handgrepen gekozen. Ik zou niet voor een greeploze gaan bij mat zwart.

  2. Wessel zegt:

   Ziet er top uit, denk er ook over dit te doen. Waar heb je handgrepen gevonden en welk type hebben jullie toegepast? Zijn ze te verkrijgen in verschillende maten?

 4. Hij is prachtig! Mag ik vragen hoe het aanrechtblad je bevalt? Ik twijfel enorm tussen dit blad en steen vanwege krassen.
  Dankje! Groetjes!

  1. Dankjewel! Ik ben er nog steeds blij mee! Als ik opnieuw mocht kiezen zou ik denk ik wel iets krasvasters nemen. Meer vanuit praktisch oogpunt. Qua looks totaal geen spijt van ☺️

   1. Heel erg mooi!
    Ik ben vandaag bij de Ikea geweest en viel ook voor zwart. Alleen zag ik dat het materiaal erg snel vies wordt en ook behoorlijk snel krast.
    Wat is je ervaring daarmee?

    1. Zwart is wel besmettelijker inderdaad. Maar de kastjes vind ik heel goed schoon te maken en houden. Aanrechtblad is wel meer werk en op ten duur krijg je niet alles er meer uit omdat het mat is. Groetjes!

 5. Wat een mooie keuken. We denken ook aan een IKEA keuken maar hebben al een koelkast. Nu heb ik een vraagje. Hebben jullie een koelkast met een deur op deur systeem of een sleep systeem.

  1. Dankjewel voor je compliment! Wij hebben een sleep systeem! 🙂

   1. Kanvoor deze mooie keuken termijn betalen?

  2. dankjewel voor je compliment misschien een beetje laat, maar wij hebben een sleep systeem.

 6. M. Remst zegt:

  Woow! Er gaat een wereld voor mij open! Bedankt voor deze tips!
  We hebben een klus woning gekocht en deze tips hadden we even nodig! Wat een besparing.

 7. Lilian zegt:

  Super mooi! Door jou ga ik ook deze greepjes bestellen voor de nieuwe keuken!
  Mag ik vragen hoeveel cm jullie over hebben naast het greepje?
  Ik vind de afmeting bij jullie er namelijk erg goed uit zien

 8. Helen zegt:

  Super blij met deze uitleg hahahha ben namelijk zelf heel druk bezig, en dit is super! Ik ga heel snel een afspraak plannen bij de Ikea mocht dat by the way kunnen.
  En wat een mooie keuken!

  1. Oeh wat fijn om te horen dat je er iets aan hebt!! Ben heel benieuwd en hoop dat het lukt om een afspraak te plannen!

 9. Claire zegt:

  Jullie keuken is echt heel gaaf! Bedankt voor de tips!

  1. Dankjewel voor je compliment!! 🙂

  2. Wat een mooie keuken! Bedankt voor de tips. Sluiten deze deurtjes goed met deze handgrepen zonder te frezen? En welke maat handgrepen hebben jullie?
   Groetjes Kay

   1. Zeker! Ze sluiten heel goed. We hebben op alle deurtjes verschillende maten. Zelf gewoon een beetje gekeken wat we mooi vonden. De grootste zitten op de 80cm lades.

   2. Lindsey zegt:

    Mooie keuken ! Wij zijn ook opzoek naar een mooie zwarte keuken met laag budget. Mag ik vragen wat de andere keukenwinkels waren waar jullie ook de prijzen van hadden?

   3. Marlies zegt:

    Super mooie keuken, maar bij ikea zijn heel veel apparaten ook van AEG, dus snap niet helemaal de keus om de apparatuur dan perse ergens anders te moeten halen. Zeker omdat ikea 5 jaar garantie geeft op de apparatuur.

    1. Hi Marlies, Ikea heeft Whirlpool apparatuur en we hebben voornamelijk voor andere gekozen omdat we deze mooie vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.